CHRISTINA ALDEN & ALEX PATTERSON – HUNTER

Ondanks de titel van de song en het album “Hunter” gaat het op de nieuwste plaat van het Britse duo Christina Alden en Alex Patterson uit Norwich wel degelijk over een heel liefdevol en vriendelijk thema. De inspiratie voor het nummer “Hunter” (zie video) kwam namelijk van een mooie natuurfoto van de Finse fotograaf Lassi Rautiainen die in de noordelijke bossen van Finland een foto maakte van een grijze wolf en een bruine beer, twee dieren die normaal gezien een heel solitair bestaan leiden, maar die op deze foto een magisch verbond leken te hebben afgesloten door samen te eten, te spelen en te jagen.

Een dergelijke samenwerking op muzikaal vlak ligt ook aan de basis van de plaat die het Britse folkduo heeft opgenomen. Toen de coronapandemie uitbrak en alle geplande concerten werden afgelast besloten ze samen om hun energie in een positief project te steken, met name het opnemen van een eerste plaat als duo. Op het album “Hunter” staan naast de titeltrack nog negen andere folkliedjes die ze samen componeerden, inclusief een oude traditional “My Flower, My Companion And Me” die ze van een nieuw modern arrangement hebben voorzien.

De traditionele Keltische folkmuziek is altijd wel ergens te bespeuren in elke song op deze plaat. Daarbij zijn instrumenten als de door Christina Alden bespeelde banjo en de door Alex Patterson bespeelde cello, fiddle en viola onontbeerlijk naast de onvermijdelijke akoestische gitaren. Beiden zingen ook in deze songs maar het is toch vooral Christina Alden die daarbij het grootste deel van die taak voor haar rekening neemt.

Het album werd in volle pandemie-lockdown opgenomen in hun huis dat ze ‘The Folk Cellar’ noemen en zich in het centrum van thuishaven Norwich op King Street bevindt. Zij bespeelden daarbij zelf alle instrumenten en ze kregen voor een paar nummers enkel wat hulp van Calum McKemmie op contrabas. Alex Patterson nam ook het opnemen en het producen van deze plaat voor zijn rekening. Samen met Christina Alden en dobrospeler Noel Dashwood maakt Alex Patterson deel uit van het folktrio ‘Alden Patterson And Dashwood’ die in 2015 op plaat debuteerden met het album “Call Me Home” en al zo’n zevental jaren optreden in het Verenigd Koninkrijk en doorheen Europa.

Tussen alle traditioneel klinkende folksongs op” Hunter” noteerden we naast de twee reeds vermelde liedjes ook nog enkele favoriete tracks met de nummers “My Boy”, “Brooklyn”, het op de tweede video te beluisteren “The Greenland Shark” en de geheel instrumentale tracks “New Year Waltz” en “March”. De mooie vocale harmonieën tussen Christina en Alex vormen volgens ons het sterkste onderdeel van dit eerste duoalbum, maar ook het gegeven dat ze zelf hebben getekend voor het componeren van deze verhalende traditioneel klinkende folksongs is een absolute troef.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video